Stoły tematyczne na weselu to już standard. Jest to doskonała forma urozmaicenia menu i często sposób na zaskoczenie gości.

Dla kogo stół rybny?

Jeśli Wasi goście lubią ryby lub wiecie, że część z nich unika mięsa zdecydujcie się na stół rybny. Nie każda restauracja oferuje coś ponad smażonego dorsza. Wszystko zależy od umiejętności kucharza. Warto o to wczesniej zapytać i ewentualnie skorzystać z oferty firmy zewnętrznej.

Jakie ryby?

Popularne gatunki ryb wykorzystywane do przygotowania stołu tematycznego to: sumy, szczupaki, sandacze, karpie; ryby wędzone: łososie, węgorze, jesiotry. Podawane w całości, faszerowane, pieczone, rolady, ceviche, terriny, tymbaliki, sałatki.

Dla bardziej wymagających i z większym budżetem: mieczniki, tuńczyki, owoce morza (ośmiornice, mule, małże, krewetki, kraby).

Jak zamawiać?

Najczęściej przyjmujemy 10 dkg/osobę. Na weselach, które organizujemy ta ilość się sprawdza. Przy stole już od początku przyjęcia kręcą się smakosze a ostatecznie nic nie zostaje. Ryb w odróżnieniu od wedzonego mięsiwa nie wykorzystamy na drugi dzień.

Jeśli ograniczymy się do tych pierwszych gatunków koszt takiego stołu będzie porównywalny do stołu wiejskiego.

UWAGA: stół rybny to nie sushi.

Życzę Wam abyście trafili na kucharza, który kocha ryby i w tym się specjalizuje. Tylko taki jest w stanie przygotować wyborne przysmaki.

I nie pytajcie go czy mógłby zrobić dodatkowo trochę sushi. To już zadanie dla innego specjalisty...

stol_rybny003
stol_rybny002
stol_rybny005